iso_miljöömuotokuva_taidemaalari_miisa_mäkeläinen kopio.jpg
Kuvaaja: Sandra Vuori

Visual artist, taidemaalari, painter.

Maalaamisessa minua kiehtoo vapaus. Alussa kaikki on mahdollista, enkä voi tietää, millainen valmiista teoksesta tulee. Teokseni pohjautuvat usein johonkin omakohtaiseen kokemukseen, muistoon, kuvitelmaan tai havaintoon. Poimin ympäriltäni sekä omasta sisäisyydestäni ajatuksia ja elementtejä, joita vapaasti hajotan ja yhdistelen. Maalaamalla liitän yhteen noita palasia ja katson, millaisia tarinoita ne yhdessä kertovat. Maalaan kohtauksia ja tapahtumia, joissa todellinen sekoittuu kuviteltuun. Keskiössä on tunne, jonka maalaus herättää.

Toistuvia teemoja teoksissani ovat läsnäolo, nähdyksi tuleminen sekä ikuinen keskeneräisyys. Ilmaisulleni ominaisia keinoja ovat huumori, leikkisyys, tarinallisuus sekä lempeä ristiriitaisuus. Yhdistän teoksissani yllättäviä asioita leikkisän dramaattisiksi kokonaisuuksiksi. Vuorovaikutus hahmojen kesken teoksen sisällä, sekä katsojan ja teoksen välinen vuorovaikutus, ohjaavat vahvasti maalausprosessiani. Merkittävää itselleni on löytää tunnelma, joka tuntuu oikealta ja riittävän monimutkaiselta selitettäväksi muutamalla sanalla. Maalaan monipuolisesti erilaisia pintoja ja yksityiskohtia sekä monitulkintaisia tapahtumia. Pyrin maalaamaan teoksia, jotka kestävät ja kaipaavat katsomista, eivätkä tule nähdyiksi yhdellä vilkaisulla.

 

Käytän välineenä pääosin nopeasti kuivuvia ja vesiliukoisia materiaaleja, kuten akryylia ja vesiväriä. Yhdistän teoksissani myös kollaasia, erilaisia piirtimiä sekä raaputusta ja hiontaa. Olen nopea ja ekspressiivinen maalari ja työskentelen useiden teosten kanssa samanaikaisesti. Teosteni sekä teoskokonaisuuksieni aiheet nousevat tekemisestä ja kasvavat sekä tarkentuvat työskentelyn edetessä. En tee tarkkoja suunnitelmia, vaan nautin yllätyksistä ja sattumasta, jotka maalausprosessiin liittyvät.